IT met aandacht

Een tekort aan vakmensen? Oelan lost dit probleem voor je op door consultancy diensten te leveren in het hart van het software ontwikkelproces: Software Development, Agile Testing en CI/CD.

Als je verantwoordelijk bent voor het ontwikkelen van een IT-product of -dienst dan weet je als geen ander hoe lastig dit is, helemaal omdat er een schreeuwend tekort is aan goede vakmensen. Oelan lost dit probleem voor je op door consultancy diensten te leveren in het hart van het software ontwikkelproces: Software Development, Agile Testing en CI/CD.

Al ruim 15 jaar zorgen wij voor een goede match tussen opdrachtgever en consultant. Ons geheim? Ten eerste investeren we doorlopend in de kennisopbouw van onze consultants. Zo bieden we hen een onbeperkt opleidingsbudget en organiseren we regelmatig multidisciplinaire Tech Days waar kennis over nieuwe en bestaande technologieën actief met elkaar wordt gedeeld en we er bovendien mee experimenteren.

Ook delen we onze kennis met de buitenwereld. We geven bijvoorbeeld vakinhoudelijke trainingen aan externen maar spreken ook op MeetUps over diverse inhoudelijke zaken. En ten tweede zorgen we ervoor dat onze consultants veel ervaring opdoen binnen hun vakgebied. Ons streven is om bij iedere nieuwe opdracht de betreffende consultant iets nieuws te laten leren, met zijn huidige kennis en ervaring als stevige basis. Een stukje buiten de comfort zone, zodat de opdracht voldoende uitdagend is.

Met Oelan ben je er dus altijd van verzekerd dat je de juiste consultant(s) met actuele kennis en ervaring in huis haalt.

Software Development: oplossingen passend bij jouw situatie

Het realiseren van een (cloud) based bedrijfsapplicatie is geen sinecure. Onze software developers helpen je dan ook graag met het ontwerpen, ontwikkelen en implementeren ervan. Hiervoor hebben onze consultants diverse technologieën en platformen in hun gereedschapskist zitten waarbij Java en (aan)verwante frameworks en technieken een belangrijke plaats innemen. Denk bijvoorbeeld aan Spring (Boot), Spring MVC, Angular, Python, Docker, Kubernetes, Azure, Jenkins, etc.

Zowel front-end, back-end als full-stack development hebben geen geheimen voor ons. Bij het ontwikkelen van software hanteren we versnellers, zoals Test Driven Development, Pair Programming en Design Patterns. Zo ben je er altijd van verzekerd dat je software door ons op een efficiënte wijze wordt gebouwd met de kwaliteit die je mag verwachten van ervaren softwareontwikkelaars. Maar iedere omgeving is anders dus we zetten niet per definitie de nieuwste technieken, frameworks of versnellers in.

We gaan altijd voor de best passende oplossing. Waarom zou je bijvoorbeeld gebruik maken van frameworks als je stack al is opgezet binnen een Java EE omgeving?

Kortom, we zijn dus uiterst flexibel in het samen realiseren van een goed functionerende oplossing die goed bij jouw situatie past. Vele opdrachtgevers zijn je reeds voorgegaan. Wat dacht je bijvoorbeeld van Yolt, Alphabet, NDW en CIZ? Allemaal tevreden opdrachtgevers. En dat komt niet alleen omdat we vakinhoudelijke kennis en ervaring hebben, maar des te meer omdat we ons werk doen met aandacht voor ons vak én voor de mensen waarmee we samenwerken aan mooie oplossingen.

Voor meer info kun je contact opnemen met Gjalt van Dam via 06 – 46 74 01 52 of gjalt.vandam@oelan.nl

Agile Testing: aandacht voor kwaliteit, van begin tot eind

Onze Agile Test Consultants steken overal hun neus in. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat je als tester gefundeerd moet adviseren over het wel of niet in productie nemen van gebouwde software. Dat is een verantwoordelijkheid die je alleen maar kunt dragen als je van de hoed en de rand weet. Het gaat dus verder dan alleen maar te controleren of er wordt voldaan aan de requirements.

Onze testers deinzen er dan ook niet voor terug om intensief samen te werken met andere rollen binnen het softwareontwikkelteam. Plezier en resultaat gaan daarbij hand in hand. Want laten we eerlijk zijn, resultaat bereiken is toch het leukst als je samen lol beleefd aan de route ernaartoe?

Om überhaupt samen te kunnen werken dien je elkaars taal te spreken en haal je daarmee net even die onderste steen boven. Onze testers spreken dus bijvoorbeeld een pittig woordje Java en aanverwante scripttalen, vertalen de eisen van de business naar voor het team leesbare requirements en schrikken er niet voor terug om een hick-up in de Jenkins pipeline op te lossen. Uiterst lenig zijn ze dus, onze testers. De turners binnen het software ontwikkelproces. Ze doen er alles aan om jouw product of dienst de aandacht te geven die het verdient. Zodat de kwaliteit van begin tot eind geborgd is, en opdrachtgevers dat krijgen wat ze voor ogen hebben.

Binnen de omgevingen waarin onze testers opereren vinden er vaak releases plaats. Om dit zo efficiënt mogelijk te laten verlopen is veel van het ontwikkelproces geautomatiseerd, zo ook een belangrijk deel van de testwerkzaamheden. Hier komt testautomatisering om de hoek kijken.

Onze testers hebben de juiste kennis en ervaring in huis voor het opzetten, uitvoeren en onderhouden van geautomatiseerde testen die naadloos aansluiten op de verschillende stappen in je software ontwikkelproces. De focus ligt hierbij, net als bij onze andere disciplines, op de beste oplossing. Want iedere situatie is anders en vereist daarom een eigen aanpak. We komen dus niet met specifieke tooling aanzetten, maar onderzoeken wat het beste is voor jouw specifieke situatie. Het is dus uiteindelijk de gekozen aanpak die leidt tot de keuze voor een specifieke tool of een combinatie van tools.

Vanzelfsprekend staan ze ook met hun voeten in de modder. Ze bereiden testen voor, voeren deze uit en doen het onderhoud en beheer op de testset(s), testscripts en tools. Ook het oplossen en beheren van issues en rapporteren over de voortgang vallen onder deze werkzaamheden.

Kortom, voor behendige testers die hun mouwen graag opstropen en verder kijken dan hun neus lang is ben je bij Oelan aan het juiste adres.

Voor meer info kun je contact opnemen met Johan Vork via 06 – 11 30 41 88 of johan.vork@oelan.nl

CI/CD: een stevig en schaalbaar fundament

Dat CI/CD in belangrijke mate bijdraagt aan het continu verbeteren van je digitale product of dienst is een duidelijk verhaal. Maar om het écht in te zetten en de vruchten ervan te plukken kan een behoorlijke uitdagende en tijdrovende klus zijn. Zeker als de winkel gewoon open moet blijven.

Daarom helpen onze CI/CD consultants je graag, want zij weten als geen ander hoe je een stevig en schaalbaar fundament neerzet voor je software ontwikkelproces. Samen met jou realiseren ze een geautomatiseerd build-, test-, deploy- en release-proces, zodat je met één druk op de knop een nieuwe module of een aanpassing in bestaande code door je CI/CD pijplijn stuurt. Stel je eens voor. Snelheid en betrouwbaarheid van je ontwikkelproces nemen hierdoor meetbaar toe. En het uiteindelijke resultaat? Een kortere time to market van je digitale product of -dienst met een hogere kwaliteit en tegen lagere kosten dan met ouderwetse omgevingen, zoals OTAP. En zeg nou zelf. Dat is toch een hele zorg minder?

Waar Abraham de mosterd haalt weten onze consultants precies. Dat komt omdat ze bij onze opdrachtgevers veel ervaring hebben opgedaan met het opzetten, inregelen en onderhouden van CI/CD pipelines. Private en public cloud technologieën zoals AWS en Azure hebben voor onze consultants geen geheimen. En hun gereedschapskist is gevuld met tools die hun waarde in de markt reeds bewezen hebben.

Op basis van jouw specifieke situatie richten ze de complete CI/CD pipeline voor je in en brengen deze live, zodat je organisatie er direct profijt van heeft. Je medewerkers worden begeleid, zodat zij het gehele proces van code quality checks, testautomatisering, peer reviews, integratietests en acceptatie tot inproductiename zelfstandig uit kunnen voeren. Zelfs de benodigde infrastructuur kunnen ze via selfservice – zonder tussenkomst van infrastructuur specialisten – op eenvoudige en snelle wijze zelf configureren. Vanzelfsprekend opereren we vanuit het Agile gedachtegoed, zodat het gehele CI/CD proces van build tot en met productie continu verbetert.

We gaan pas weg als je organisatie in staat is om geheel zelfstandig je digitale product of dienst op kort cyclische wijze te ontwikkelen. Met de hoogwaardige kwaliteit die we hebben afgesproken. Dan pas zijn we tevreden en trekken we deur met een gerust hart achter ons dicht.

Voor meer info kun je contact opnemen met Gjalt van Dam via 06 – 46 74 01 52 of gjalt.vandam@oelan.nl